Question-and-Answer Resource for the Building Energy Modeling Community
Get s tarted with the Help page
Ask Your Question

Revision history [back]

Cooling tower outlet temperature error

I'm modelling a water cooled chiller loop in EnergyPlus. I set the cooling tower to cool down water from 35 to 30°C:

  • I set 30°C as Design Loop Exit Temperature in the Sizing:Plant object;
  • All mass flow rates are autosized;
  • Reference Entering Condenser Fluid Temperature is set to 30 in the Chiller object;
  • The outlet temperature of the cooling tower is set to 30 in the SetpointManager:Scheduled object.

I would expect the inlet and outlet temperatures of the cooling tower to range between 35 and 30°C, but in fact they are as plotted below. I've modelled this kind of system other times, that's why I don't get what I'm missing out. What other input should I check to see where the error is? Thanks

image description

Cooling tower outlet temperature error

I'm modelling a water cooled chiller loop in EnergyPlus. I set the cooling tower to cool down water from 35 to 30°C:

  • I set 30°C as Design Loop Exit Temperature in the Sizing:Plant object;
  • All mass flow rates are autosized;
  • Reference Entering Condenser Fluid Temperature is set to 30 in the Chiller object;
  • The outlet temperature of the cooling tower is set to 30 in the SetpointManager:Scheduled object.

I would expect the inlet and outlet temperatures of the cooling tower to range between 35 and 30°C, but in fact they are as plotted below. I've modelled this kind of system other times, that's why I don't get what I'm missing out. What other input should I check to see where the error is? Thanks

image description

Edit: the outdoor wb temperature is below.

image description