Question-and-Answer Resource for the Building Energy Modeling Community
Get started with the Help page
Ask Your Question
1

Creating new construction materials

asked 2015-10-27 09:02:32 -0600

buaszej gravatar image

updated 2015-10-27 09:03:40 -0600

Hello,

I have problem with creating new construction materials in OpenStudio. After saving the value doesn't change.

Last version of OpenStudio, Wondows 10. In Windows 7 it is working normal.

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

anyone, something?

buaszej gravatar imagebuaszej ( 2015-10-28 11:57:34 -0600 )edit

I have a similar problem on my computer ( OS 1.9.0, Windows 10) I can't change the thickness of a given material using the openstudio app. I can enter the value using a comma but it is not stored when I change materials. The field doesn't accept a dot (ie 1.2) but only comma (ie 1,2) I can change the thickness manually in a text editor but it is time consuming

GilbertLM gravatar imageGilbertLM ( 2015-11-02 14:30:05 -0600 )edit

Just for some extra information for anyone seeing this, are you on a US version of Windows 10 vs. a non US version.

David Goldwasser gravatar imageDavid Goldwasser ( 2015-11-02 15:32:59 -0600 )edit

Windows 10 Entreprise 64-bit (10.0, Build 10240) (10240.th1.150930-1750) I'm in canada so I'd say non-US. The decimal symbol in regional settings was changed to a comma somehow. Resetting the decimal symbol to a dot fixed the issue

GilbertLM gravatar imageGilbertLM ( 2015-11-03 09:01:22 -0600 )edit

Non US version.

J Monteiro gravatar imageJ Monteiro ( 2015-11-03 09:06:42 -0600 )edit

2 Answers

Sort by ยป oldest newest most voted
4

answered 2016-01-18 05:19:56 -0600

Urado gravatar image

A quick fix (tested in W7 64-bit) : 'Control Panel' > 'Clock, Language, and Region' > 'Formats Tab' and change comma separator into point.

edit flag offensive delete link more
1

answered 2015-10-27 10:03:36 -0600

My first guess is that you are entering an invalid value for a field, such as a number greater than 1.0 for Thermal Absorptance which expects a fractional value. We generally follow the EnergyPlus IDD for what values are acceptable.

Validation doesn't happen right away, so a bad value may appear to stick, but then will revert to old value if you leave the object and come back. We have an issue filed for this. Ideally it will never let you type an out of range value.

edit flag offensive delete link more

Comments

I tried this same value on Windows 7, Windows 8.1 and Windows 10.

In Windows 7 everything is ok. It means, that after saving project the values are changed in material. In Windows 10 (or 8.1) after saving (after saving and restarting software also) material has default values.

I tried also on thickness - default value is 0.003 m. I tried to change to 0.005. And it's working only at Windows 7 (but it's not my computer to normal work, i must solve this problem in Windows 10 or 8.1)

buaszej gravatar imagebuaszej ( 2015-10-27 11:55:06 -0600 )edit

With Openstudio 1.10.3 Windows 10 I can't edit the properties of the materials. I can't put the dot. If I try to put a integer value it assumes that value.

image description

J Monteiro gravatar imageJ Monteiro ( 2016-02-24 10:38:19 -0600 )edit

@J Monteiro, Did you look at @Urado's answer? seems like what you are seeing.

David Goldwasser gravatar imageDavid Goldwasser ( 2016-02-24 10:44:56 -0600 )edit

David Goldwasser it works like @Urado's answer. But is not so comfortable to always changing the 'Formats Tab'.

J Monteiro gravatar imageJ Monteiro ( 2016-02-26 03:24:03 -0600 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

 



Question Tools

3 followers

Stats

Asked: 2015-10-27 09:02:32 -0600

Seen: 467 times

Last updated: Jan 18 '16