Question-and-Answer Resource for the Building Energy Modeling Community
Get started with the Help page
Ask Your Question
1

heating/cooling sequence error in OpenStudio

asked 2017-02-21 16:15:29 -0600

dalin_si gravatar image

updated 2017-02-22 08:55:13 -0600

Hi, I got a error shows below, I know it is cooling/heating priority disorder in EnergyPlus:

    ** Severe  ** GetZoneEquipmentData1: ZoneHVAC:EquipmentList="APT-113(2BR) SUPER ZN EQUIPMENT LIST".
   **   ~~~   ** invalid Zone Equipment 2 Cooling Sequence=[4].
   **   ~~~   ** equipment sequence must be > 0 and <= number of equipments in the list.
   **   ~~~   ** only 3 in the list.
   ** Severe  ** GetZoneEquipmentData1: ZoneHVAC:EquipmentList="APT-113(2BR) SUPER ZN EQUIPMENT LIST".
   **   ~~~   ** invalid Zone Equipment 2 Heating or No-Load Sequence=[4].
   **   ~~~   ** equipment sequence must be > 0 and <= number of equipments in the list.
   **   ~~~   ** only 3 in the list.
   ** Severe  ** GetZoneEquipmentData1: ZoneHVAC:EquipmentList="APT-113(2BR) SUPER ZN EQUIPMENT LIST".
   **   ~~~   ** invalid Zone Equipment 3 Cooling Sequence=[5].
   **   ~~~   ** equipment sequence must be > 0 and <= number of equipments in the list.
   **   ~~~   ** only 3 in the list.
   ** Severe  ** GetZoneEquipmentData1: ZoneHVAC:EquipmentList="APT-113(2BR) SUPER ZN EQUIPMENT LIST".
   **   ~~~   ** invalid Zone Equipment 3 Heating or No-Load Sequence=[5].
   **   ~~~   ** equipment sequence must be > 0 and <= number of equipments in the list.
   **   ~~~   ** only 3 in the list.
   ** Warning ** GetZoneEquipmentData1: ZoneHVAC:EquipmentList = APT-113(2BR) SUPER ZN EQUIPMENT LIST
   **   ~~~   ** ...zero assignments for Zone Equipment Cooling Sequence=2, apparent gap in sequence assignments in this equipment list.
   ** Warning ** GetZoneEquipmentData1: ZoneHVAC:EquipmentList = APT-113(2BR) SUPER ZN EQUIPMENT LIST
   **   ~~~   ** ...zero assignments for Zone Equipment Heating or No-Load Sequence=2, apparent gap in sequence assignments in this equipment list.
   ** Warning ** GetZoneEquipmentData1: ZoneHVAC:EquipmentList = APT-113(2BR) SUPER ZN EQUIPMENT LIST
   **   ~~~   ** ...zero assignments for Zone Equipment Cooling Sequence=3, apparent gap in sequence assignments in this equipment list.
   ** Warning ** GetZoneEquipmentData1: ZoneHVAC:EquipmentList = APT-113(2BR) SUPER ZN EQUIPMENT LIST
   **   ~~~   ** ...zero assignments for Zone Equipment Heating or No-Load Sequence=3, apparent gap in sequence assignments in this equipment list.

However, I don't know how to fix that in openstudio. when I check it in ruby, seems it's fine:

irb(main):031:0> zone = model.getThermalZoneByName('APT-113(2BR) SUPER ZN').get
=> #<OpenStudio::Model::ThermalZone:0x000000034a7b28 @__swigtype__="_p_openstudio__model__ThermalZone">
irb(main):032:0> zone.equipmentInHeatingOrder
=> [#<OpenStudio::Model::ModelObject:0x0000000375f168 @__swigtype__="_p_openstudio__model__ModelObject">, #<OpenStudio::Model::ModelObject:0x0000000375f0c8 @__swigtype__="_p_openstudio__model__ModelObject">, #<OpenStudio::Model::ModelObject:0x0000000375efb0 @__swigtype__="_p_openstudio__model__ModelObject">, #<OpenStudio::Model::ModelObject:0x0000000375ef10 @__swigtype__="_p_openstudio__model__ModelObject">]
irb(main):033:0> zone.equipmentInHeatingOrder[0]
=> #<OpenStudio::Model::ModelObject:0x00000005cb4800 @__swigtype__="_p_openstudio__model__ModelObject">
irb(main):034:0> zone.equipmentInHeatingOrder[0].name.get
=> "Apt-113(2BR) Super Zn WSHP"
irb(main):035:0> zone.equipmentInHeatingOrder[1].name.get
=> "Apt-113(2BR) Super Kitchen EF"
irb(main):036:0> zone.equipmentInHeatingOrder[2].name.get
=> "Apt-113(2BR) Super Bathroom EF"
irb(main):037:0> zone.equipmentInHeatingOrder[3].name.get
=> "Apt-113(2BR) Super Zn Undercut Door"

so any suggestions?

edit retag flag offensive close merge delete

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2017-02-22 12:12:42 -0600

dalin_si gravatar image

Ok, I figured it out by myself

it is a error when OpenStudio export IDF file

for eaxmple:

I have equipment list like this:

image description

four equipment in list, but two exhaust fan shouldn't be listed in heating or cooling sequence. So when it export IDF file, it does skip two fans, but the index for the fourth equipment are export to IDF file:

image description

To figure it out, just put these two fan at the end of list, the index transferring should be fine.

edit flag offensive delete link more

Comments

@Kyle Benne is it a bug or not?

dalin_si gravatar imagedalin_si ( 2017-02-22 13:35:26 -0600 )edit
2

I certainly won't rule out a bug, but I haven't been able to reproduce it. OpenStudio does not have special handling or filtering of the exhaust fans from the zone equipment list.

For reference here is the OpenStudio code that generates that part of the idf.

Would you like to share a model with me kyle.benne@nrel.gov for me to investigate further?

Kyle Benne gravatar imageKyle Benne ( 2017-02-22 14:29:53 -0600 )edit
1

The bug has been fixed.

Kyle Benne gravatar imageKyle Benne ( 2017-02-27 11:26:17 -0600 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

 

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2017-02-21 16:15:29 -0600

Seen: 100 times

Last updated: Feb 22 '17